OMÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı
İnternet Merkezi
Fen Edebiyat Fakültesi
Ziraat Fakültesi
İktisat ve İdari Bilimler
Eğitim Fakültesi
Samsun Meslek Yüksekokulu
Her birimde 50 adet olmak üzere toplam 300 adet istemcinin bağlı bulunduğu 6 adet sunucu yönetilmekte ve bunlardan 1'i hariç, (Samsun MYO, Güzel Sanatlar Kampüsünde) üniversitemiz BİDB Sistem Odası' nda barındırılmaktadır.
Bu bilgisayar laboratuvarlarının yapılarını özetlersek,
Sistem İstemci/Sunucu mimarisinde çalışan, 300 adet aptal (dummy) terminal ve 6 adet sunucudan ibarettir.
Sistem özel bir VLAN üzerinde çalışmaktadır.
Sistemde aptal terminalleri çalıştırmak (boot) için Linux, kullanıcı arayüzü için ise Windows, ve her ikisini tek bir sunucuda çalıştıran bir Sanallaştırma mimarisi üzerinde çalışmaktadır.
Özel tasarlanan la3des mimarisine göre, sistemde 64-bit Solaris 10 (Sunray Software 5.2) birlikte çalışarak, istemcileri açar.
Açılan istemcilerin yarısı Windows1'e, kiosk bağlantısı ile, diğer yarısı ise yine aynı makinede bulunan Windows 2'ye Uzak Masaüstü ile bağlantı kurar.
Uzak masaüstünde her bir istemcinin psudo.<mac#id> şeklinde parolasız bir kısıtlı kullanıcısı bulunmakta, bu kullanıcı isimlerine tıklayan kullanıcı, masaüstüne ulaşır.
Her bir guest sunucu için 8 GB ram ve 8'er vCPU atanmıştır.
Windows'lara yüklemenin fazla olduğu istatistik bilgisine istinaden, gerçek CPU gücünden daha fazla yararlanmak için Windows'lar 2 kopya çalıştırılmaktadır (Sunucuda gerçek 12 core var iken, lisans kısıtlaması nedeni ile her bir guest OS üzerinde 8vCPU çalıştırabiliyoruz.) Böylece her bir Windows kopyaları için +%20 cpu gücü son kullanıcıya kadar yansıtılabilmiştir.
Tüm bu yapı la3des adı verdiğimiz bir isimle ihtiyaca en uygun, son şeklini almıştır.
Ve, sistem durma, tıkanma vb. noktalara ulaştığında, sistem yöneticisine bilgi iletimini sağlayacak, üniversitemiz monitoring altyapısı tarafından desteklenmektir.
Bu sistemde öğrenciler, akademik ve idari personeller belirtilen laboratuvarların hepsinden aynı şekilde yararlanabilmektedir. Laboratuvarlardaki bilgisayarlarda Windows 7 işletim sistemi yüklüdür. Kullanıcılar Windows sistemlerde, standart olarak yüklü olan programlar (Office, MATLAB, SPSS, Muhasebe bunun gibi) ile çalışabilecekleri gibi Chrome veya Internet Explorer üzerinden İnternete de erişebilirler. Buna ek olarak SSH Secure Shell programı ile Linux işletim sistemindeki hesaplarına bağlanarak komut satırı uygulamalarını çalıştırabilirler. Kullanıcılar kişisel verilerini bulut, eposta, flash bellek gibi ortamlarda saklamaları gerekmektedir.